
Příprava domácího zeleninového vývaru je velmi snadná. Nebudete litovat, že ho vyměníte za ten kupovaný. Jeho přípravu je zapotřebí plánovat nějakou dobu s předstihem, ale výsledek určitě bude stát za to úsilí. Neboť chuť domácího zeleninového vývaru nenahradí ten, který kupujete v obchodě. Máte pod kontrolou množství soli, které do vývaru přidáváte a nemusíte se bát, že do něj budou přidána skrytá sladidla a zahušťovadla. Trvanlivost vývaru, který necháte v lednici je zhruba 4 – 5 dní. V mrazáku vydrží až 6 měsíců.
Proč se pustit do přípravy zeleninového vývaru?
S tímto receptem určitě nešlápnete vedle. Postačí vám zelenina, kterou máte v lednici nebo ve spíži: brambory, petržel, kukuřice, houby, paprika a tak dále. Nic nezkazíte tím, když přidáte čerstvé bylinky, které máte při ruce. Jedná se o skvělý způsob, jak přestat plýtvat potravinami ve vaší domácnosti.
Tento vývar můžete využít jako náhradu za hovězí a kuřecí vývar.
Jak na přípravu zeleninového vývaru?
Připravit zeleninový vývar domácím způsobem není nic složitého. Stačí dát zeleninu do hrnce a uvařit ji.
Postup, jak připravit zeleninový vývar je následující:
Nakrájejte zeleninu na větší kusy. Nezdržujte se loupáním, zeleninu budete po uvaření cedit. Navíc ve slupkách je mnoho živin.
Zeleninu dejte do velkého hrnce a 5 min restujte. Tím přidáte vývaru ještě lepší chuť.
Nalejte vodu a nechte zeleninu vařit. Zeleninu se doporučuje vařit nejméně 45 minut.
Přecedíme vývar a hned ho zužitkujeme nebo zamrazíme.