Burčák má blahodárný vliv na naše zdraví!

Foto: Depositphotos
Foto: Depositphotos

Podzim je tu a s ním i podzimní zvyky a radovánky. Zatímco zahalujete svou domácnost a šatník do podzimních barev, výroba burčáků je v plném proudu, tak ho nepropásněte, protože je dokázáno, že právě burčák má blahodárný vliv na naše zdraví. Vybrat si můžete z několika fází chutí a barev. Samozřejmě se bavíme o konzumaci omezeného množství.

Typy a barvy burčáku

Fáze burčáku

  • sladká fáze – mladý vinný mošt obsahuje mnoho cukru, pochutnávají si na něm především ženy, má velmi příjemnou moštovou chuť
  • ve varu – burčák ve varu je další etapou, kdy už kvasinky pracují naplno, poměr cukru a alkoholu je vyrovnaný, vzniká vyvážená a vynikající chuť
  • zlom – po zlomení začínají vystupovat kyseliny a převládat alkohol
  • mydliňák – pozdní burčák obsahuje malé množství cukru, v ostřejší chuti se projevuje obsah kvasných látek
  • čistá konzistence – mladé víno s čistou konzistencí a vystupující vůní odrůdy nabízí ustálenou chuť, kvasné látky sedimentují

Barvy burčáku

  • červený – mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů, které se využívají při výrobě červeného vína
  • žlutý – vzniká z hroznů bílého vína, ze kterých se ihned lisuje šťáva na burčák
  • růžový – vyrábí se stejně jako bílý, jen se k jeho výrobě využívají modré hrozny

Burčák a naše zdraví

Je vědecky dokázáno, že burčák má blahodárný vliv na náš organismus a celkově na naše zdraví. Toto obecně platí, pokud konzumujeme burčák v rozumné míře. 

Vitamín B

Kvalitní burčák obsahuje zejména vysoké množství vitamínu B.  Tento vitamín dokáže přeměňovat živiny na energii, udržovat zdravý metabolismus, podporovat funkci nervů, jater, zdraví kůže a očí. Mimo to také podporuje srdeční činnost.

Kyselina nikotinová (B3)

Vitamín B3 napomáhá k normální činnosti metabolismu, nervové soustavy a psychické činnosti. Také se podílí na udržení normální stavu sliznice a pokožky. Snižuje míru únavy a vyčerpání.

Energetická hodnota

Bohatý výskyt přirozených cukrů dodává tělu velké množství snadno vstřebatelné energie. 

Rychlé pročištění

Rychlé pročištění je dáno vyšším obsahem bílkovin, které mají vysokou výživovou hodnotu a samozřejmě množstvím kvasných bakterií. Pokud na to tělo není zvyklé, může reagovat projímavými účinky, což hodně lidí také vyhledává. 

Berme prosím v potaz, že se jedná o alkoholický nápoj, nikoliv o doplněk stravy. Traduje se, že doporučené množství je asi šest litrů. Je ale samozřejmě myšleno šest litrů burčáku za celou sezónu!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 2 Průměrně: 4.5]

Pokračovat

Post navigation

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


TOPlist