
Podzim je tu a s ním i podzimní zvyky a radovánky. Zatímco zahalujete svou domácnost a šatník do podzimních barev, výroba burčáků je v plném proudu, tak ho nepropásněte, protože je dokázáno, že právě burčák má blahodárný vliv na naše zdraví. Vybrat si můžete z několika fází chutí a barev. Samozřejmě se bavíme o konzumaci omezeného množství.
Typy a barvy burčáku
Fáze burčáku
- sladká fáze – mladý vinný mošt obsahuje mnoho cukru, pochutnávají si na něm především ženy, má velmi příjemnou moštovou chuť
- ve varu – burčák ve varu je další etapou, kdy už kvasinky pracují naplno, poměr cukru a alkoholu je vyrovnaný, vzniká vyvážená a vynikající chuť
- zlom – po zlomení začínají vystupovat kyseliny a převládat alkohol
- mydliňák – pozdní burčák obsahuje malé množství cukru, v ostřejší chuti se projevuje obsah kvasných látek
- čistá konzistence – mladé víno s čistou konzistencí a vystupující vůní odrůdy nabízí ustálenou chuť, kvasné látky sedimentují
Barvy burčáku
- červený – mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů, které se využívají při výrobě červeného vína
- žlutý – vzniká z hroznů bílého vína, ze kterých se ihned lisuje šťáva na burčák
- růžový – vyrábí se stejně jako bílý, jen se k jeho výrobě využívají modré hrozny
Burčák a naše zdraví
Je vědecky dokázáno, že burčák má blahodárný vliv na náš organismus a celkově na naše zdraví. Toto obecně platí, pokud konzumujeme burčák v rozumné míře.
Vitamín B
Kvalitní burčák obsahuje zejména vysoké množství vitamínu B. Tento vitamín dokáže přeměňovat živiny na energii, udržovat zdravý metabolismus, podporovat funkci nervů, jater, zdraví kůže a očí. Mimo to také podporuje srdeční činnost.
Kyselina nikotinová (B3)
Vitamín B3 napomáhá k normální činnosti metabolismu, nervové soustavy a psychické činnosti. Také se podílí na udržení normální stavu sliznice a pokožky. Snižuje míru únavy a vyčerpání.
Energetická hodnota
Bohatý výskyt přirozených cukrů dodává tělu velké množství snadno vstřebatelné energie.
Rychlé pročištění
Rychlé pročištění je dáno vyšším obsahem bílkovin, které mají vysokou výživovou hodnotu a samozřejmě množstvím kvasných bakterií. Pokud na to tělo není zvyklé, může reagovat projímavými účinky, což hodně lidí také vyhledává.
Berme prosím v potaz, že se jedná o alkoholický nápoj, nikoliv o doplněk stravy. Traduje se, že doporučené množství je asi šest litrů. Je ale samozřejmě myšleno šest litrů burčáku za celou sezónu!